onsdag 11. august 2010

Logg nr 6

Kjapp tur i Maskinisten med min supervenninne Elisabeth.
Vi gikk i ca 40 minutter og skravlet om alt det jenter skravler om når vi går sånn for oss selv..

Er vi ikke lekre?

Hiv dere med davel :)

Aner ikke om det er noen her inne og leser, men jeg vet jo at vi er en gjeng på Facebook-gruppa.

Selv om målet mitt om 100 turer på ett år er satt for meg selv, så er det ekstra morsomt når flere hiver seg med. På facebook er det enkelt å skrive på veggen, og dermed logge sine egne turer.

Begynn i dag. Selv om de som hang med først er kommet til tur 6 og 7 allerede, så vil jo dere som starter nå har lengre tid på dere.

Kanskje vi ikke trenger bruke nr på turene? For at det skal føles mer motiverende for de som "henger etter", eller? Noen tanker om det?
Jeg bruker iallefall nr inntil videre, ellers mister jeg vel fort oversikten.

I dag har ungene dratt til pappaen, og jeg skal på konsert i kveld. Satser likevel på en egentur i ettermiddag.  Kanskje jeg til og med kan kalle det trening?

Ha en strålende dag folkens :)

tirsdag 10. august 2010

Små deilige myke barneføtter. Og dyre sko.

Vi rekker ingen tur i dag, for vi har prioritert shopping!!


Ungene trengte gode tursko til høsten, og valget falt på Ecco-sko til minstejenta, til den nette pris av 749,-  og Timberland til eldste, kr 599,- Gore-Tex begge to.
Og med sånn enkel snøring istedet for borrelås eller lisser.


Timberland Gore-Tex kr 599,-
Ecco Gore-Tex kr 749,-
Det var veldig fristende å kjøpe et nummer for stort når man kjøper så dyrt, men det er jo viktig at skoene passer.


Skoringen gir flg tips om høstsko:
"Hvis det er vær til joggesko, skal de være i et materiale som puster, slik at føttene ikke blir klamme. Skoene skal sitte godt og være 1,5 cm lengre enn foten. Det skal også være tilstrekkelig plass til tærne i høyden og bredden, slik at de ikke klemmes sammen. Hælkappen skal være fast, og sålen skal være fleksibel og gjerne støtdempende og med sklisikker underside."

Det ligger mange flere tips inne på Skoringen sine sider. Gå inn på fanen barn og "sko fra a til å og få mange tips. (gikk ikke ann å linke direkte..)Barneføtter påstår at
"98% av alle mennesker kommer til verden med sunne føtter, men bare 40% har fremdeles sunne føtter, når de er voksne.
Hovedgrunn: Barneføtter befinner seg for det meste i for små sko."
Dette støtter denne artikkelen opp om også.


Og her finner du en lang, men interessant artikkel om barneføtter

Barn har visstnok så myke føtter at de lett tilpasser seg for små sko, og de kjenner ingen smerte slik vi voksne gjør, og sier dermed ikke ifra om at sko er for små.
Må innrømme at det var ny lærdom for meg, og at jeg nå skal tvangskaste et par små sko som minstepia insisterer på at passer.


mandag 9. august 2010

7 grunner til å sende barna ut

Vi vet alle at det er bra for ungene å være mye ute, og de fleste foreldre kjenner på dårlig samvittighet om man blir sittende ved TV-en for tredje ettermiddag på rad. Da kan det være greit å minne seg på at det ikke alltid krever så mye planlegging og forberedelser for å være ute med ungene. Vi MÅ ikke drikke kakao og steke pinnebrød hver gang. Vi må ikke engang leke sammen med ungene våre til enhver tid, selv om de selvsagt syns det er utrolig artig når vi voksne faller ned fra taustigene eller lager sandslott med dem.

Bare send dem ut!

Når jeg vokste opp så var vi ungene mye ute alene. Og det tror jeg barn har veldig godt av. De blir kreative i leken, de løser konflikter selv og de har godt av å slippe taket i oss voksne. Og om de skulle falle ned av et tre, ja så slår de seg.


Fant denne artikkelen på ut.no og ville dele den med dere.


Utdrag;


Her er minst 7 gode grunner til å sende ungene ut!

 
 1. Bedre motorikk og balanse
Naturen er et eldorado for barn til utforskning, oppdagelse og eksprimentering. Barn lærer derfor tidlig å mestre utfordringer gjennom lek ute.

2. Viktig for beinbyggingen
Ved å bruke naturen får kroppen ulik belastning på skjelettet. Dette er med på å styrke beinmassen til barna

 
3. Motorisk flinke barn blir populære– Det å være ute i det fri gir mange sosiale fordeler. Dette bidrar til vennskapsdannelse. Det finnes også undersøkelser på at barn som er motorisk flinke er populære. De er «gode lekere».

 
4. Mindre krangling
Når barna får spre seg over større områder minskes konfliktene.– Det blir også mindre krangling fordi de trenger ikke krangle om leketøy. De bruker naturen, og da er det nok til alle, sier Sirevaag.


5. Blir mer kreative

Ved å leke ute må barn tidlig mestre utfordringer i naturen.
– Barna blir mer kreative av å være ute. Vi er ute i allslags vær, og de må bruke kreativiteten sin for å bruke naturen som lekeapparat.

6. Evne til å håndtere risiko
Overbeskyttende oppdragelse reduserer også barnas muligheter til å vurdere risiko.
– Streng regulering av risikoutsatt lek og overbeskyttende barnehagepersonell reduserer barns muligheter til å lære å vurdere risiko selv, forteller Lundhaug.

 7. Inaktivitet kan gi kroniske sykdommer
Mye tyder på at barns fysiske aktivitet har endret seg i form, innhold og intensitet, de siste 10‒20 årene.– I grove trekk har barns aktivitet endret seg fra å være mer fysisk krevende og fra å foregå mye utendørs til å være mindre fysisk krevende og oftere innendørs. Det er derfor mer aktuelt nå enn før at barna kommer seg ut, sier Lundhaug.

Jeg tillater meg å føye på nr 8...
Ungene sovner bomfallera om kvelden, røde i kinnene og med et nytt minne fra barndommen..(og vi kan nyte litt etterlengtet voksentid)

Deler noen stemningsbilder og minner meg selv på å fotografere nybada, sovende unger neste gang.


Er dette for liten skrift? Finner ikke tilbake til str i forrige innlegg..

  

Noen har blogget om bloggen min. :)

Jeg har jo strengt tatt ikke gjort noen anstrengelser for at denne bloggen skulle vises så veldig godt, men nå må jeg vel det. 
Prestasjonsangsten tar meg etter at ei nettvenninne med en godt besøkt blogg har blogget om meg. Jeg er veldig usikker på hvilken vei jeg skal ta innholdet her og jeg er ultrafersk som blogger, og som bloggleser.

I utgangspunktet var det ment som en liten test for meg selv, om jeg klarte følge opp. Som en dagbok over turene. Noe ungene kunne ha som et minne.
Men det er klart...det er morsomt å sette ting inn i en større sammenheng, og Fullt Hus-bloggen klarer akkurat den kunsten.


Hun har f.eks funnet en artikkel om barn som lider av naturmangel 
og en gruppe som heter Barn av naturen, som har både facebookside og hjemmeside.
Her må jeg inn og lese litt. :)


Så, om det er noen sjeler her inne, så kom for all del med tips til hva som skal til for at dette skal bli en levende blogg. Alt fra design til innhold, linking og hva det skulle være.


Her er iallefall en link til facebook-loggen min, om du vil hive deg med på bølgen.


"100 uteaktiviteter/turer på ett år"

Du setter selv lista over hva som gir "godkjent" turpoeng, men jeg gir meg selv kred for alle uteaktiviteter som gir oss opplevelser eller rød kinn av en eller annen art. Med andre ord - lav list. :)


søndag 8. august 2010

Logg nr 5 - sykling igjen..

En stykk fornøyd unge i sykkelsetet synger..."jeg har det sååå bra, og mamma er snill". Mammaen puster så hardt at hun går glipp av fortsettelsen, men hun får iallefall kred for opplevelsen av å suse ned en bakke på to hjul "så fort du kan, mamma!!"

I dag har vi syklet. Til og fra byen, og med innlagt tur på moloen med en venninne innimellom. Is og vafler hørte med. Tåka lå rimelig tjukt i byen i dag, men lettet litt mens vi var der.
Håper ikke det skaper problemer for Musikkfestuka som skal ha konsert på Keiservarden i kveld....
Logg nr 4 - Telttur til Soløyvannet

Da har jeg fått ladet batteriene til kameraet mitt og kan logge tur nr 4. :)
Vi pakket til telttur fredag ettermiddag, og kjørte opp til et Soløyvannet, et populært hytte- og friluftsområde utenfor Bodø. Jeg hadde jo ikke lest mine egne telttips godt nok...dvs, jeg tenkte ikke på at vi måtte gå et stykke, og hadde pakket i en diger bag.I tillegg hadde vi jo bæreposer med mat.. Utrolig urutinert...særlig når man må vasse litt og gå gjenom kratt og busker..

Når vi endelig hadde kommet frem til leirplassen ble det derimot bare idyll. Vi badet litt, grillet pølser, og fikk testet fiskestanga. Jeg har kjøpt Elias fiskestenger til jentene, og de har fungert bra til nå. Til dette vannet hadde vi nok med oss feil agn. Tipper mark og dupp hadde fungert best her...
Ingen fangst med andre ord.

Så kom selvsagt regnet, men igrunnen ble det en koselig stund mens Christer og jeg satt og pratet i teltet, jentene sovnet og vi ventet på oppholdsvær.

Himmelen tok en pause etter noen timer, så vi fikk tilberedt "voksenmat" og tatt oss en øl.

Jeg elsker når det begynner å bli mørkt om kveldene,og nå satt vi i lyset av en engangsgrill og hørte fisken sprette mens vi måtte nøye oss med svinebiff.
En aldeles utsøkt en sådan.