mandag 9. august 2010

7 grunner til å sende barna ut

Vi vet alle at det er bra for ungene å være mye ute, og de fleste foreldre kjenner på dårlig samvittighet om man blir sittende ved TV-en for tredje ettermiddag på rad. Da kan det være greit å minne seg på at det ikke alltid krever så mye planlegging og forberedelser for å være ute med ungene. Vi MÅ ikke drikke kakao og steke pinnebrød hver gang. Vi må ikke engang leke sammen med ungene våre til enhver tid, selv om de selvsagt syns det er utrolig artig når vi voksne faller ned fra taustigene eller lager sandslott med dem.

Bare send dem ut!

Når jeg vokste opp så var vi ungene mye ute alene. Og det tror jeg barn har veldig godt av. De blir kreative i leken, de løser konflikter selv og de har godt av å slippe taket i oss voksne. Og om de skulle falle ned av et tre, ja så slår de seg.


Fant denne artikkelen på ut.no og ville dele den med dere.


Utdrag;


Her er minst 7 gode grunner til å sende ungene ut!

 
 1. Bedre motorikk og balanse
Naturen er et eldorado for barn til utforskning, oppdagelse og eksprimentering. Barn lærer derfor tidlig å mestre utfordringer gjennom lek ute.

2. Viktig for beinbyggingen
Ved å bruke naturen får kroppen ulik belastning på skjelettet. Dette er med på å styrke beinmassen til barna

 
3. Motorisk flinke barn blir populære– Det å være ute i det fri gir mange sosiale fordeler. Dette bidrar til vennskapsdannelse. Det finnes også undersøkelser på at barn som er motorisk flinke er populære. De er «gode lekere».

 
4. Mindre krangling
Når barna får spre seg over større områder minskes konfliktene.– Det blir også mindre krangling fordi de trenger ikke krangle om leketøy. De bruker naturen, og da er det nok til alle, sier Sirevaag.


5. Blir mer kreative

Ved å leke ute må barn tidlig mestre utfordringer i naturen.
– Barna blir mer kreative av å være ute. Vi er ute i allslags vær, og de må bruke kreativiteten sin for å bruke naturen som lekeapparat.

6. Evne til å håndtere risiko
Overbeskyttende oppdragelse reduserer også barnas muligheter til å vurdere risiko.
– Streng regulering av risikoutsatt lek og overbeskyttende barnehagepersonell reduserer barns muligheter til å lære å vurdere risiko selv, forteller Lundhaug.

 7. Inaktivitet kan gi kroniske sykdommer
Mye tyder på at barns fysiske aktivitet har endret seg i form, innhold og intensitet, de siste 10‒20 årene.– I grove trekk har barns aktivitet endret seg fra å være mer fysisk krevende og fra å foregå mye utendørs til å være mindre fysisk krevende og oftere innendørs. Det er derfor mer aktuelt nå enn før at barna kommer seg ut, sier Lundhaug.

Jeg tillater meg å føye på nr 8...
Ungene sovner bomfallera om kvelden, røde i kinnene og med et nytt minne fra barndommen..(og vi kan nyte litt etterlengtet voksentid)

Deler noen stemningsbilder og minner meg selv på å fotografere nybada, sovende unger neste gang.


Er dette for liten skrift? Finner ikke tilbake til str i forrige innlegg..

  

Ingen kommentarer: