mandag 16. august 2010

Livet er en lek!

Vi er både nyinnflyttet og har en liten kattunge å ta oss av her hjemme,så vi kommer nok til å være endel i eget nabolag fremover. Og som jeg skrev om i dette innlegget, så er det enkle ofte det beste; send ungene ut på egen hånd.

Nå er jo forskere litt bekymret da, fordi norske barn ikke leker ute like mye som før.

I denne artikkelen forklarer de hva som har skjedd ;
- De første tiårene etter 2. verdenskrig lekte barn i ulik alder og av begge kjønn sammen utendørs, med utgangspunkt i nabolaget. De voksne var ikke til stede i leken, sier Skår.

Dette var fortsatt normen på 1970- og 80-tallet, men den uorganiserte slåballen eller barneleker som ”Boksen går” er nesten helt forsvunnet i dag, ifølge forskeren.
- En viktig forklaring, er at leken i nærmiljønaturen i stor grad er erstattet av planlagte, voksenstyrte aktiviteter. Utendørsaktivitetene skjer som regel med voksne til stede, mens barna er i barnehage, på skolen eller SFO. Men også fritiden er organisert av de voksne, sier hun.

En annen forklaring kan være at vi rett og slett er redd for sikkerheten til ungene våre når de leker ute.

Det mener den britiske barnepsykologen Richard Woolfson.
– Det er ingen tvil om at lekemønstre har endret seg dramatisk de siste årene. Mens energisk og fri lek utendørs var den typiske aktiviteten i barndommen før, er slike muligheter sjeldne nå, først og fremst fordi foreldrene frykter for barnas sikkerhet. sier barnepsykolog Richard Woolfson til The Telegraph.

I den samme artikkelen som det utsagnet er hentet fra, mener forskeren å ha funnet at 2 av 3 foreldre som deltok i underøkelsen tror at dette igjen er direkte årsak til fedmeproblematikk...
Jeg skal ikke dra den diskusjonen her, men det er vel rimelig åpenbart for oss alle at lite bevegelse kombinert med et kosthold som for mange er ute av kontroll ikke er optimalt..

Men husker dere da vi var små? Paradis? Boksen går? Langball, dødball, fotball og basketball? Gjemsel? Rødt lys og tante Knute?

Kan ungene de samme lekene i dag? Jeg håper det. Observerte iallefall mine leke hermegåsa går her om dagen...det er da noe. :)

Om de skulle trenge litt starthjelp kan dere jo sette dem i gang? Her er noen tips:

Boksen går:

Man trenger en boks og en person som "står". Han teller til 50 mens han holder for øynene.
De andre gjemmer seg mens han teller. Han leter etter og "brenner" vedkomne som han finner på boksen, ved å sette en fot på boksen å rope "Lars brent på boks" Den som først blir brent må stå neste gang. Dersom en sparker til boksen og roper: "Boksen går", er alle fri og kan gjemme seg mens den som står må telle til femti på nytt. Mao får man noen løpekamper frem til boksen når en er oppdaget på gjemmestedet sitt.
Dragkamp:
Hva med å lage en god gammeldags tautrekkekonkurranse? To lag, høvelig jevne,et langt tau og en strek i midten. Alle vet poenget, men man kan gjøre det artigere ved å la en sølepytt være i midten......
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fra denne siden har jeg funnet frem noen andre leker:
 
Hinderløype
Det å ta seg frem i terrenget gir en allsidig bruk av kroppen, samt utholdenhetstrening.Lag og merk en løype i terrenget. Se mulighetene i naturen. Kanskje ungene kan hjelpe til med å lage løypa - de ser ofte klatretrær, trange huler og kule "rutsjebaner" der vi voksne ikke ser noen ting.


Forslag til hinder:
- balansere på stokker, steiner, veltet trestamme...
- krype under eller i kratt
- klatre i tre
- klatre opp eller ned en skrent, med eller uten tau
- hoppe over noe
- smyge gjennom noe
- løping mellom hindre 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Katt og mus
Ta hverandre i hånden og dann en ring. Velg en mus og en katt. Inne i ringen går musa og utenfor lister katten seg rundt. Katten skal fange musa. Alle i ringen skal hjelpe musa med å komme seg inn og ut av ringen ved å løfte hendene. Men de skal også prøve å stenge veien for katten med å senke hendene. Når katten har fanget musa velges nye, eller nå katten begynner å bli trøtt.
 
Siste par ut, Kari og Knut
Deltakeren stiller to og to bak hverandre på en lang rekke. Fangeren står først. Han roper; -Siste par ut Kari og Knut, kom ut! Nå løper det siste paret til hver sin side, framover, og skal forsøke å ta hverandre i hendene igjen før fangeren får fatt i dem. klarer de det, stiller de seg fremst på raden. Dersom fangeren klarer å ta en, må denne bytte med fangeren.
 
Her er andre leker beskrevet på samme siden.
Gjemsel-lek

Jungelfotball
Natursti
Skattejakt
Treslalåm
Troll og stein
Rebusleken
Stiv heks
Lite vink
Finn sporet
Skattejakt 2
Vippe pinne
Trillebårstafett
To på tre bein
Kosakkdans

Balanselek
Bytt tre 

Bytt tre 2
Vanlig gjemsel
Finn treet
Første mann i mål

Haien kommer
Forsteinet
Hauk og due

Jeger og dyr
Følg lederen
Gjemme stein

Bro bro brille
Her er en annen side som beskriver uteleker,en prosjektside fra noen studenter ved Høgskolen i Volda med bla Høl i hatten, Varg og Titten på hjørnet.

Så...HIV dere ut i leken, voksne og barn. Og fortell gjerne om det på facebookgruppa eller som kommentar her.

For som den godeste Henrik Ibsen sa....
Herregud, en kan da ikke gjøre noen bedre enn leke i denne velsignede verden. 


Logg nr 8

Rett og slett en sløv ettermiddag med jentene mine. Ute på verandaen, litt turning på gresset og sykling i nabolaget. Min "tynneste" logg til nå, men ute var vi og det er jo poenget.

Når vi kom inn fikk jentene lage tullekake med diverse ingredienser og vi stekte de faktisk også. Stakkars pappen smakte uvitende da han kom for å hente dem.

Logg nr 7 - TRENING

Jeg får virkelig ikke trent nok. Fjellturene mine hjelper meg jo, men de er jo for sjeldne til å gi noen effekt.

Denne treningsturen gav derimot merkbar effekt (les: stivhet).
Gikk fort opp til Keiservarden, et fantastisk utsiktspunkt i Bodø. Man kan gå opp både fra Turisthytta og fra parkeringen i Maskinisten. Jeg har vært endel på Keiservarden før, men kun gått en eneste gang opp selve veien fra Maskinisten. Hadde en svak erindring om at det måtte være bra å gå opp på rundt 40 minutter og satte meg dette som mål. Det gikk akkurat, men da måtte jeg løpe de siste 100 meterene.

Vel oppe var jeg så fornøyd med egen innsats (pluss at jeg så en flott fyr som begynte å løpe ned) at jeg bestemte meg for å jogge ned igjen. Merket jo fort at jeg kom til å få vondt i bena dagen etterpå, men fikk en liten djevel på skulderen som fikk meg til å fortsette hele veien ned.

Så - da ble det 40 opp og 22 ned og jeg har et mål å slå.

Bilde lånt fra Wikipedia (er det lov tro?)