torsdag 16. september 2010

Endelig en fantastisk høstdag ute!

Nå har flere fine dager kokt bort i fritidsaktiviteter og foreldremøter, men i dag fikk vi endelig en ettermiddag ute. Vi er så heldige å bo landlig til, så vi tuslet bare bort i Maskinisten. Der møtte vi våre nye naboer og en skokk unger :)

Tips til uteaktiviteter vi gjorde i dag:
-tegnet i sanden
-plukket blader som vi skal lime på ark
-lette etter bokstaver i naturen

  (jeg plages voldsomt med bildene for tiden, og får de ikke til å ligge der jeg vil...*arg* )


Bål er alltid kos!

    
 
Mine jenter og noen nabounger .)

 
Tullefjes!

 

Mammma, æ har tegna dæ!


Og her e noen bjørnespor!

  
Vi fant bokstaver - her er en V
 
Meg og jentene tar selvportrett
 

 
Tok endelig bilde av denne teksten på en gammel bunkers.



mandag 13. september 2010

Et matinnlegg! Juhu!

Jeg er virkelig ingen kokk, men i dag har jeg slått litt på stortromma med både hjemmebakt brød, fårikål og hjemmelaga seikaker.

Klarte nemlig ikke å gå forbi deilig lammekjøtt og det aller siste kålhodet i butikken i dag, så jeg hev over en fårikålgryte når jeg kom hjem.

Oppskrift fårikål

1 ½ kg fårikålkjøtt

1 ½ kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann
 
 
 
 
 
 
Slik gjør du:

1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Ca. 2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.

Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel mellom lagene (1-2 ss, per 4 porsjoner).


Men...."problemet" var bare at jeg allerede hadde tatt opp frossen seifilet som jeg har fått av pappa. Den måtte jeg bruke til noe, og det ble seikaker.
De ble laget litt på slump, men en oppskrift som jeg vet er ok er denne fra Matprat:

Ingredienser


400 g seifilet
ca. ½ ts salt
1 ss potetmel
1 dl melk (jeg syns dette er litt mye men..)
¼ ts malt hvit pepper
2 ss finsnittet purre
2 ss finhakket løk
1 stk egg



Slik gjør du:


1. Skjær fisken i mindre biter og ha den i en matprosessor sammen med resten av ingrediensene. La matprosessoren gå i 15-20 sekunder til alt er blandet, men fremdeles grovt.
2. Form til fine kaker og stek dem pent brune.

Og til slutt, rent skryt....hjemmebakt brød. Og det er så fantastisk som .....*trommevirvel*

Havrebrød fra Mølleren. .))) Ikke akkurat noen kunst, men jeg limer nå inn teksten likevel... :)

Tilberedning i ovn:


Tøm posens innhold i bakebollen. Hold igjen litt mel til forming av deigen. Tilsett gjær og 5,5 dl lunkent vann. Elt deigen i ca. 5 min i kjøkkenmaskin eller 10 min for hånd. Juster til passe deig.

Tips: Fersk gjær må røres ut i lunkent vann før den tilsettes.

Du kan forheve deigen i 30 min, men dette er ikke avgjørende for et godt bakeresultat. Del deigen i 2 og form disse til brød som du legger ned i 2 smurte former. La deigen heve under et klede eller plast i 45-60 min, eller til dobbel størrelse.

Stek brødene ved 200 °C nederst i ovnen i 40-45 min avhengig av ovn. Avkjøl brødene på rist.



Ny uke, nye muligheter

Jeg er vel neppe alene om å inneha noen småforsetter hver eneste mandag? Enten vi skal være flinkere å trene, spise litt sunnere, ha mer struktur på morgenrutinene eller rett og slett bare  - være masse ute!

Jentene mine kommer til meg i dag, og selv om dagen i dag går til korsang for minstejenta og onsdagen bort i dramatimer for eldste, så er det ingen unnskyldning for ikke å være ute de andre dagene.

Vi har holdt oss mye i nabolaget i det siste, ettersom vi nettopp har flyttet. Jeg er stor tilhenger av å la ungene være ute alene i frilek, og det er ikke bare latskap som driver den entusiasmen.

Unger har rett og slett godt av det. Blogget litt om dette her tidligere.

Helga er åpen enda, men jeg håper å lure med meg noen f.eks til Åseliddalen.
Hadde en fantastisk dag der i juni i fjor. Gode minner!




søndag 12. september 2010

Logg 21...

Kort innlegg for å logge en dag i solen i går. Ungene ville dra på barnehageturne, og vi endte opp i Stordalen barnehage. Ungene lekte mest utenfor gjerdet, for der er det en spennende skog med gapahuk og hytte i trærne. Jeg slappet av på en benk..

Nå kommer ungene til meg i morgen, og jeg håper på noen fine høstdager og turer i skogen.

Tenkte jeg skulle få tid til å blogge litt mer tips fremover. Turmat, utstyr og annet. Om noen har noen innspill som fortell meg gjerne det. :)

Ha ei fin uteuke folkens.

Bloggtørke....

Jeg har ikke blogget på 2 uker, og det er jo litt dumt når man liksom skal være ny og ivrig..

Har hatt en litt hektisk periode og det har ikke blitt så mange turer som jeg skulle ønske.
Noen har det blitt og jeg kan logge nr 19 og 20 som ei flott høsthelg på hytta på Landegode.